Współczesna kuchnia francuska

TARTA Z SERKIEM KOZIM I GRUSZKAMI
 
Czas przygotowania: 35 min.

Chłodzenie: 1 godz.

Pieczenie: 40 min.

Porcja dla 4- 6 osób :

Składniki na spód tarty:

● 250 g mąki T 45

● 125 g miękiego masła + 10 g do formy

● 1 żółtko jajka

● 2 łyżki tymianku, świeżego lub suszonego

● 1 szczypta soli

Składniki na farsz :

● 4 gruszki (średnio dojrzałe)

● 200 g serka pleśniowego z mleka koziego (typu Chavroux)

● 3 jajka

● 1 łyżka maizeny (skrobi kukurydzianej)

● 40 g wyłuskanych orzechów włoskich

● 20 cl gęstej śmietany typu śmietana sosów

(np. Szefa Kuchni 22% Danone)

● 2 gałązki tymianku, świeżego lub suszonego

● pieprz

Dodatkowo: podłużna foremka do tarty

więcej na https://deparisgdynia.pl