TARTA Z SERKIEM KOZIM I GRUSZKAMI
Czas przygotowania: 35 min.
Chłodzenie: 1 godz.
Pieczenie: 40 min.
Porcja dla 4- 6 osób :
Składniki na spód tarty:
● 250 g mąki T 45
● 125 g miękiego masła + 10 g do formy
● 1 żółtko jajka
● 2 łyżki tymianku, świeżego lub suszonego
● 1 szczypta soli
Składniki na farsz :
● 4 gruszki (średnio dojrzałe)
● 200 g serka pleśniowego z mleka koziego (typu Chavroux)
● 3 jajka
● 1 łyżka maizeny (skrobi kukurydzianej)
● 40 g wyłuskanych orzechów włoskich
● 20 cl gęstej śmietany typu śmietana sosów
(np. Szefa Kuchni 22% Danone)
● 2 gałązki tymianku, świeżego lub suszonego
● pieprz
Dodatkowo: podłużna foremka do tarty
więcej na https://deparisgdynia.pl